Van de Ossekoele

Henk en Jo Weggemans zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen met het fokken van Heidewachtels en de kennelnaam, die zij aanvroegen, was voor dit ras bestemd. ‘De Ossekoele’ is de naam van een drenkplaats voor vee in Diever en hoewel niet de eerste keus (de andere namen werden afgekeurd) vormt de naam nu toch een link met het verleden.

Toevallig zagen Henk en Jo twee Border Terriers. Ze waren meteen verkocht, vooral omdat het zo’n handzaam, ‘eerlijk’  hondje bleek te zijn zonder enige opsmuk.

In 1971 kwam Roughdune’s Gambling Girl bij de familie Weggemans. Zij was voorbestemd om de ‘stammoeder’ te worden van de ‘Ossekoele’-Border Terriers.

Later ging hun dochter Elly Weijenborg-Weggemans ook ‘in de Borders’ en zij sloot zich, na het overlijden van haar vader, bij de kennel aan die haar ouders hadden opgestart, om op die manier voort te kunnen zetten wat zij hadden opgebouwd.

Daarnaast was de behuizing van zowel Jo en Elly zodanig, dat ook dat een reden was om samen te werken. Zo konden ze met beperkte ruimte toch genoeg honden aanhouden om een eigen lijn op te bouwen. Bewust werd gekozen voor kleinschaligheid; er is dan meer aandacht voor iedere hond. Het wonen, werken en leven met de honden staat voorop.

Eind jaren negentig sloten Henk en Els van Gerwen zich aan bij de kennel. Ze hadden twee "Van de Ossekoele"-teefjes en fokten met één van hen wel eens een nestje op naam van Jo. Deze manier van fokken sprak hen erg aan en ze wilden zich graag aansluiten om verder in het ras te gaan.

Kort daarna sloot ook Dianne van Hoof zich aan; zij had Borders uit de lijn van "Van de Ossekoele" waarmee ze wilde fokken onder begeleiding van Jo, Elly en Els.

We waren dus een samenwerkingsverband van vier fokkers, die een gezamenlijke kennelnaam voeren, maar die alle vier onafhankelijke rechtspersonen zijn.
Inmiddels fokken Dianne en Jo niet meer.

Binnen de kennel wordt alleen uit hobbymatig oogpunt gefokt met oog voor gezondheid en gedrag. Het fokken van rashonden met winstbejag laten we aan anderen over.

Elly en Els hebben ieder een wachtlijst maar overleggen wel  bepaalde beslissingen met elkaar.
Ieder blijft aansprakelijk voor het eigen fokbeleid.